Vlaamse regering neemt maatregelen voor LDE n.a.v. Corona

Op vraag van de sector nam de Vlaamse regering maatregelen die de eerste noden van de organisaties uit de lokale diensteneconomie moeten ondervangen. In wat hier volgt plaatsen wij de volledige tekst van de Persmededeling daarover van 20 maart 2020.

 

PERSMEDEDELING

Vrijdag 20 maart 2020

KABINET VAN DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING,
VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, INNOVATIE, WERK, SOCIALE ECONOMIE EN LANDBOUW HILDE CREVITS

Ondersteuningsmaatregelen om sociale economie te beschermen

De coronacrisis heeft uiteraard ook ernstige gevolgen voor de sector van de sociale economie. Om die op te vangen heeft de Vlaamse Regering op initiatief van Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits vandaag 4 concrete ondersteuningsmaatregelen uitgevaardigd. Zo worden de trajecten om mensen te begeleiden van een job in de sociale economie naar de reguliere economie tijdelijk opgeschort en geven we de bedrijven wat meer financiële ademruimte. Daarnaast blijven we arbeidszorgmedewerkers financieren ongeacht het aantal mensen in begeleiding.

Vlaanderen telt veel bedrijven die actief zijn in de sociale economie. Het gaat samen om maar liefst 149 maatwerkbedrijven, 204 ondernemingen in de lokale diensteneconomie en 68 arbeidszorginitiatieven. Bijna 5.000 begeleiders staan samen in voor de kwalitatieve tewerkstelling van meer dan 27.000 doelgroepwerknemers. Dat zijn mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Op die manier is de sociale economie een onmisbare schakel in de Vlaamse economie.

De coronacrisis heeft uiteraard ook een grote financiële en economische impact op deze sector. Zo kan bijvoorbeeld de tewerkstelling van werknemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in maatwerkbedrijven in het gedrang komen door een gebrek aan opdrachten, tijdelijke economische werkloosheid of door gedeeltelijke of volledige sluiting van de onderneming. Er zijn dan ook ondersteuningsmaatregelen nodig om de gevolgen van deze crisis binnen de sociale economie op te vangen.

Daarom heeft de Vlaamse Regering vandaag op initiatief van Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits 4 concrete ondersteuningsmaatregelen uitgevaardigd:

1. Opschorten van doorstroomtrajecten en verlengen van inschakelingstrajecten

Vandaag worden heel wat doelgroepmedewerkers in de sociale economie voorbereid op een job in een reguliere onderneming, bijvoorbeeld via stages. In de praktijk liggen echter heel wat ondernemingen stil. Daarom schorten we deze begeleidingstrajecten op tot het einde van de crisis. Lopende inschakelingsprojecten in de lokale diensteneconomie worden dan weer verlengd tot na de crisis. Op die manier krijgen werknemers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt alle kansen om na de crisis hun begeleidingstraject op te starten of verder uit te voeren als het al opgestart was. 

2. Opschorten regel voor invulling aantal doelgroepwerknemers in maatwerkbedrijven 

De regel dat maatwerkbedrijven op jaarbasis 90% van het totaal aantal jobs voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt effectief moeten ingevuld hebben om de nodige subsidies te krijgen, wordt tijdelijk opgeschort. Op die manier volgt er in 2021, bij het niet behalen van die 90% invullingsgraad in 2020, geen automatische vermindering van middelen.

3. Meer financiële ademruimte

Voor bedrijven uit de sociale economie die economische of financiële hinder ondervinden, zal het Departement WSE geen automatische inhoudingen (verminderingen) doen op de maandelijkse voorschotten. Zo krijgen de betreffende bedrijven tijdelijk wat meer financiële ademruimte.

4. Gegarandeerde financiering van arbeidszorgmedewerkers

De overheid financiert de begeleiding van mensen die door hun persoonlijke situatie onbetaald werk verrichten. Het gaat dan over arbeidszorgmedewerkers. Nu arbeidszorginitiatieven hun activiteiten tijdelijk opschorten, dreigt de financiering van de begeleiders in het gedrang te komen. Daarom behouden we de gemiddelde financiering van de voorbije twee maanden (januari – februari) tijdens de duur van de crisis.

 

Vlaams minister van Werk en Sociale Economie Hilde Crevits: “Met dit besluit willen we bedrijven uit de sociale economie helpen om de financiële en economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. We bieden maatwerkbedrijven en ondernemingen in de lokale diensteneconomie wat meer financiële zekerheid en de werknemers krijgen alle kansen om na afloop van de crisis volwaardige doorstroomtrajecten te doorlopen.”

 

Persinformatie:

Arne De Brabandere

Woordvoerder Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw

0496/02.98.89.

Meer info over deze maatregelen en dit besluit